Den lige æbletærte

Den lige æbletærte

Opgrader dit bageri derhjemme med en ”dej-skærer” eller ”spore-jern”!

 


Den kan bruges til alt muligt! Ole siger at alle bagerier bruger sådan et sporejern.


Et sporejern bruges til at skabe ensartede kager og til masseproduktion.
Det kan indstilles og skære dej mellem 1 til 12 cm.


I dag bruger vi den til en æbletærte, hvor vi skal ha’ lavet en masser strimler af dej.


Strimlerne lægger vi over tærten så det danner et flot net.

Vores klassisk æbletærte har blot 3 overordnede ingredienser:

 

  • æbler,
  • linsedej og
  • marcipan-remonce.


Det er nemt og ligetil. Du kan have både linsedej og marcipan-remoncen liggende i fryseren, så er det nemt at gå til og lave en friskbagt tærte, når der f.eks. kommer gæster, eller når man skal forkæle sig selv, familie eller venner.
Hvis du fryser linsedejen ned, så kan du bruge den til et andet projekt en anden god gang. F.eks. til Napoleonshatte, hindbærsnitter, medaljer eller bare enkle småkager. Hvis du laver nogle små runde småkager af dejen kan du bruge dem som bund i flødeboller! – det giver en god balance til flødeboller at have en sprød småkage.



Æbletærte

INGREDIENSER:
1-2 æble skåret i flade 5 mm. skiver.


Kanelsukker.


Marcipan remonce:

  • 100 gram marcipan
  • 100 gram sukker
  • 100 gram smør (stuetempereret)


Linse-dej:

  • 500 g. mel
  • 300 g. smør ved stuetemperatur
  • 250 g. sukker
  • 1 æg
  • ½ tsk. hjortetaksalt


FREMGANGSMÅDE:


1. Marcipan-remonce.

De 3 ingredienser røres til en ensartet masse på maskinen. Det egner sig fint til at blive fryset ned.

2. Linse-dej.


Kom alle ingredienserne i en skål og kør det på mellem hastighed på din røremaskine.


Når det begynder at samle sig i skålen, så sluk og saml den sidste smule i hånden på bordet.


Det gælder om at dejen bliver æltet mindst muligt.


Pak dejen ind i film og kom den på køl i 1-2 timer og gerne natten over
Linsedejen er nu klar til brug.


Linsedejen kan sagtens fryse ned, på den måde har du altid en linsedej ved hånden, når bagelysten melder sig.

3. Når du skal samle æbletærten…


Rul linsedej ud og for dine tærteforme (se video).


Smør et lag marcipan-remonce ud og læg tynde skiver af æbler ud over det hele.


Pas på ikke at lægge for mange æbler på, de afgiver væske og hele tærten kan blive for smattet når den bager.


Drys lidt kanelsukker ud over æblerne.


Så skal du ha’ gang i linsedej igen. Rul tyndt lag ud igen og skær strimler. Du kan bruge en klejnesporer, en kniv eller en dejskærer eller sporejern, som Ole kalder det, som du kan se i videoen.


Læg et fint net dej-strimler over æblerne.


Bag tærten ved 190 grader varmluft i ca. 25 min. til linsedejen er lysebrun.

Vi bagte 8 små tærter (10 cm. diameter) og en stor (diameter 24 cm) med ovenstående linse-dejs mængde. Vi fik en smule linsedej i overskud. Det fryste vi ned. Du kan jo også bare lave en enkel tærte og fryse 80% af linsedejen ned. Vores marcipan-remonce fandt vi faktisk i fryseren, hvor den havde ligget vel 1 måned. Får du remonce i overskud, så frys ned til en anden god gang.

Andre læste også

Nemme kokos-muffins. Opskrift fra Anni, Bager-Oles gamle mor :-)
Nemme kokos-muffins. Opskrift fra Anni, Bager-Oles gamle mor :-)
Prøv disse kokos-muffins.I stedet for hvedemel er hovedbestandelen kokosmelMuffins'ne er lette fra kokosmelet, men samtidigt er der også bid i via nødderne.Sukker og chokol...
Læs mere
Jernpander, pandeguie
Køkkenfreaks store pande guide 🍳
Hvilken pande er bedst?Findes der en pande, der er bedre end andre?Svaret er både ja og nej.For der findes ikke én pande, der virker perfekt til alle stegeopgaver.Derfor fi...
Læs mere