Køkkenfreaks store pande guide 🍳

Køkkenfreaks store pande guide 🍳

Hvilken pande er bedst?

Findes der en pande, der er bedre end andre?

Svaret er både ja og nej.

For der findes ikke én pande, der virker perfekt til alle stegeopgaver.

Derfor finder du både pander i støbejern, rustfristål, pladejern og med non-stick belægning i mit køkken.

Så er jeg sikker på at have en pande, der passer til stegeopgaven.

 

Hvilken pande skal jeg vælge?

For at kunne svare på det spørgsmål, skal du kende dit behov.

Skal panden bruges til æg, pandekager eller fisk, så er en pande med non-stick belægning et godt bud.

Skal panden bruges til at stege bøffer, så vil jeg klart anbefale en støbejernspande eller en pladejernspande.

Eller skal panden bruges til at stege mormors frikadeller, så er pladejernspanden også et godt valg.

 

For at hjælpe dig med at vælge den bedste pande, har jeg lavet en pande guide. Her vil jeg dykke ned i de forskellige pandetyper, så du kan blive klogere på de forskellige slags pander og deres egenskaber.

 

Læs om de forskellige pandetyper her: 

Jernpander

Støbejernpander

Non-stick pander

Pander i rustfristål

 

Er du stadig i tvivl?

Står du stadig og er i tvivl om, hvilken pande du skal vælge, så tøv ikke med at kontakte os, så vi sammen kan finde den pande der passer til dit behov.

Du kan altid kontakte os på telefon: +45 22 42 45 48, mail: mail@kokkenfreak.dk , eller kig forbi vores butik i Svendborg.

 

Pandeguide 

Jernpander

Jernpander er i rigtig mange år blevet brugt i restaurationer – og med god grund!

En jernpande kan klare de fleste opgaver.
De er robuste - så med den rette pleje kan en god jernpande bruges i generationer.  

 

Panden kan tåle en del. Derfor kan du også bruge redskaber af metal på panden uden at frygte for ridser.

 

Jernpanden bliver hurtig varm og er varm der hvor komfuret varme, så din mad bliver tilberedt jævn og ligeligt.

Naturlig Non-stick effekt.

Jernpander er fantastiske at stege kød og grøntsager på.
De kan tåle den høje varme, hvilket gør, at du får lukket kødets overflade og bevarer kødsaften indeni kødet.
Det betyder, at dine bøffer og grøntsager bliver stegt og ikke kogt.

 

En jernpande har en naturlig non-stick effekt, som du kender fra non-stick pander.
Fordelen ved jernpanden her, er at du ikke risikerer en slidt belægning efter få år. Du kan nemlig nemt og enkelt selv vedligeholde non-stick effekten, der er på panden. 

Det betyder, at når, du har opbygget pandens non-stick effekt, ikke behøver at bruge en masse fedtstof under madlavning. Du vil dog altid skulle have noget fedtstof på panden. Dog mindre med tiden. 

Faktisk bliver en jernpande kun bedre, for hver gang du bruger den.

Sådan opbygger du en non-stick effekt

  • Hæld olie på jernpanden (brug raps-, solsikke- eller vindrueolie), det skal dække bunden med en milimeter.
  • Varm langsomt panden op til det begynder at ryge. 
  • Af med olien og tør efter med køkkenrulle, så panden stadig er fedtet.
  • Stil panden tilbage på middelvarme og lad den blive "tør stegt" - Det tager ca. 5-10 min. Panden vil ryge en del og der vil blive dannet en brun/sort plamage i bunden.
  • Til sidst vil du opleve en fastbrændt hinde af olie.

Efter brug skal du blot vaske panden af i varmt vand, tørre den godt og smøre den ind i olie igen. Bare et tyndt lag med et stykke køkkenrulle. Så har du den bedste pande.

Jernpander begynder først at være gode efter 8-10 ganges brug - Så vær tålmodig!

 

Hvilke varmekilder kan jernpander bruges på?

En jernpande kan bruges på alle varmekilder, inkl. Induktion og i ovnen.

Vi anbefaler altid, at jernpander varmes langsomt op. Så undgår du, at de ”slår sig” dvs. bliver skæve.
Derfor er det forbudt at bruge lynopvarmningsfunktionen på dit komfur. Brug i stedet 2-3 minutter på at varme din jernpande op, til den ønskede temperatur.

 

Hvordan rengør du en jernpande?

Jernpander kan ikke tåle at komme i opvaskemaskinen.

Faktisk anbefaler vi at du rengører din pande uden sæbe, med en blød svamp.
Efter vask har panden godt af at få et lag olie.

Din jernpande har heller ikke godt af at stå i blød, da det kan være med til at danne rust.


Er det alligevel sket, så frygt i

 

Opsummering af jernpande

  • Robust pande
  • Bliver hurtigt varm
  • Tåler alle redskaber
  • Naturlig non-stick
  • Tåler ikke opvaskemaskine

 

jernpander de buyer

 

Støbejernpander

En støbejernspande er, ligesom pladejernspanden, yderst robust.

Støbejern er et tungt matriale. Så støbejernspanden er ihverfald ikke første valget, når der skal vendes pandekager i luften.

Støbejernspander ser man ofte gå i arv, fordi de er så robuste. Hvis du vedligeholder din støbejernspande og passer på den, kan den uden problemer holde i mere end én livstid.

Pander af støbejern er de bedste pander du kan få, når det kommer til at holde på varmen og varmefordelingen.

Derfor er støbejern særligt godt når der skal tilberedes gryderetter, simremad og stegning.

Støbejernspanden er væsentligt længere tid om at blive varmet op, end andre typer af pander.
Selvom du har induktionskomfur, betyder det, at panden reagerer omtrent ligeså langsomt som en Mærsk olietanker, der vender. Til gengæld holder den rigtig godt på varmen.

Det betyder også at hvis du tilbereder råvare, hvor du har brug for at regulere temperaturen hurtigt, er det ikke en støbejernspande du skal bruge. Her anbefaler vi at du fx bruger en kobber pande.

 

Køkkenredskaber og støbejern

Din støbejernspande har ikke godt af at du bruger metalredskaber på den.

I stedet for anbefaler vi at du bruger redskaber i træ, silikone eller plastik.
På den måde skåner du bedst din støbejernspande, så den kan holde i mange år.

Før første brug

Før du tager din støbejernspande i brug er der nogle ting du skal forberede.

Panden skal vaskes godt af i varmt vand og tørres grundigt af.

Derefter skal panden ”brændes af”.

Sådan brænder du din støbejernspande af:

  • Smør din tørre støbejernspande ind i et tyndt lag olie (raps- eller hørfrøolie), med et stykke køkkenrulle
  • Tør overskydende olie af – panden skal se tør ud
  • Bag panden i ovnen i 1 time ved 230 °C – Vend evt. panden på hoved, så overskydende olie kan løbe fra
  • Gentag processen mindst to gange, til dit støbejern er blankt

Processen bruges også, hvis dit støbejern er blevet slidt og trænger til en genopfriskning.

Nogle støbejernspander er brændt af producenten. Fx mærkerne Skeppshult og Victoria, her er panderne brændt af med henholdsvis rapsolie og hørfrøolie.

 

Hvilke varmekilder kan støbejern bruges på?

Støbejernspander kan bruges på alle varmekilder: gas-, induktions- og keramiske kogeplader.

Hvordan rengør man støbejern?

Din støbejernspande må under ingen omstændigheder komme i opvaskemaskinen. Du må heller ikke bruge sæbe når du rengør den. Kun varmt vand.
De bakterier du måske frygter bliver siddende, når du ikke bruger sæbe, vil blive brændt af næste gang du bruger panden.

Sådan reder du dit støbejern

Skulle det ske, at et familiemedlem kommer til at vaske støbejernet med sæbe, ingen panik.
Den kan sagtens reddes, følg blot de nedstående steps:

  • Fyld støbejernspanden op med 1 kg. fint salt
  • Varm panden godt op i 45 minutter. – rør rundt undervejs
  • Saltet vil trække sæben ud af panden.
  • Derefter ”brænder” du panden af med olie igen

Der efter burde din støbejernspande være (næsten) så god som ny!

Opsummering af støbejernsjernpande

  • Robust pande
  • Holder godt på varmen
  • God til høje temperaturer
  • Passer til alle varmekilder
  • Tåler ikke opvaskemaskine eller sæbe
støbejernspande skeppshult

Tilbage til toppen

Non-stick pander

Har du også oplevet at dine non-stick pander hurtigt bliver skæve, og belægningen går i stykker og skræller af?

Så er du ikke alene!

Både jeg selv og en del kunder her i Køkkenfreak har undret os meget over den ringe kvalitet, alle non-stick pander synes at have.

Efter et besøg hos vores producent De Buyer fandt jeg dog ud af, at jeg altid havde brugt non-stick panderne forkert.
Det betød at jeg forkortede levetiden en del. Der ud over skal det også tages i mente at non-stick pander bare ikke har lige så lang leve tid som jern- og støbejernspander.

Kort levetid 

De Buyer fortalte meget ærligt, at en non-stick pande ligegyldigt mærke – inklusiv deres egne pander – ja de holder mellem 1-3 år. Det er IKKE en pande for livet. 

Non-stick pander er lavet til at tilberede mad ved lav eller mellem varme. De er derfor ideelle når du skal lave fisk, æggekage eller genopvarme din mad. 

 

De er slet ikke lavet til stege kød eller grøntsager på ved høj varme. 
Jeg ved godt, der er mange reklamer, der viser, hvordan du steger kød på en non-stick pande, uden fedtstof og hvor maden bare glider af panden bagefter. 

 

Bevares - du kan sagtens stege bøffer på din non-stick pande, men så skal du bare være opmærksom på at non-stick belægningen hurtigt begynder at gå i stykker. Og så er det, du begynder at få non-stick belægningen med i din mad.

 

Non-stick typer

En non-stick pande kan være lavet på mange forskellige måder.

De fleste er dog lavet af aluminium med en coating på.
Coatingen kan enten være ”malet på” eller sprayet på.

Non-stick pander, hvor belægningen er sprayet på, er belægningen hæftet bedre fast. De holder længere end de pander hvor belægningen er malet på.

Når det kommer til selve coatingen findes der også her forskellige typer.

De mest kendte er teflon- og keramisk belægning

Teflon belægning

Teflon er et blødt materiale. Derfor bliver belægningen hurtigere beskadiget. Belægningen tåler ikke høje temperaturer og må ikke udsættes for temperatur chok.
Du må aldrig bruge metal redskaber på din teflon pande, da det nemt giver ridser i coatingen. Brug i stedet redskaber af træ eller plastik.

 

Keramisk belægning

Pander med en keramisk belægning er mere robuste en teflon pander.
Den keramiske belægning kan tåle ret høje temperaturer, faktisk op til 450°C
En keramisk belægning er meget slidstærk. Jeg anbefaler stadig kun at bruge redskaber i træ eller plastik, for at forlænge pandens levetid
 

Tips til non-stick

Ligesom med en jernpande – varm din non-stick pande langsomt op. 
Boost knappen på induktionskomfuret er forbudt område, da panden ikke tåler det store temperatur chok, og generelt ikke tåler for høje temperaturer.

Og opvaskemaskine, ja - non-stick panden kan godt tåle det, med det slider på non-stick belægningen og forkorter pandens levetid.

Varmekilde

Det er forskelligt alt efter hvilket mærke du vælger, hvilke varmekilder din non-stick pander virker på.
Så husk at tjek op på hvilken varmekilde den specifikke pande er anbefalet til, før du køber den.

Opsummering af non-stick panden

  • Tåler ikke høj varme
  • God til æg, fisk eller genopvarmning
  • Tåler opvaskemaskine 
  • Forskellige typer belægning
De Buyer non-stick pander

Tilbage til toppen

Pander i rustfristål

Pande af rustfrit stål

Har du brug for en pande der kan holde til lidt af hvert og samtidig holde i mange år?

Så er en pande i rustfristål den rette!

 

Du finder ofte pander i rustfristål I proffessionelle køkkener. Og det er med god grund.

En pande i rustfristål er nemlig yderst robust. Den tåler høje temperaturer og kan tåle at blive varmet hurtigt op.
Så er du ikke den mest tålmodige i et køkken, så skal du droppe non-stick panden og skifte over til en pande i rustfristål.

 

Pandens opbygning

For at din pande i rustfristål er rigtigt god, skal den have den rette bund.

Det rustfristål i sig selv er nemlig ikke særlig godt, til at lede varme

En pande bestående kun af rustfrit stål er med andre ord en elendig pande.  
For at din rustfristål pande skal fungere godt, skal der være en god bund.

En god bund kan være en såkaldt sandwich bund. Her er der indlagt flere lag af aluminium og rustfristål. For at sikre den bedste varmefordeling skal bunden gerne være tyk.

Aluminium er, efter kobber, det bedste materiale til varmefordeling. 

Så når du skal købe en pande af rustfrit stål, så kig efter om, der er aluminium indlagt i bunden af panden og hvor tykt et lag, producenten har lavet.

God hygiejne

Med en pande i rustfristål er det nemt at holde en god hygiejne. Det rustfrie stål gør nemlig at panden er super nem at rengøre. Panden tåler både at blive vasket op i hånden, med sæbe og ståluld. Det er sjældent nødvendigt at bruge stålulden, for skidtet på panden glider nemt af, når bare du bruger en svamp og sæbe.
Pander i rustfristål kan også tåle at komme i opvaskemaskinen.

Hvordan skal panden vedligeholdes?

Pander i rustfristål er, i modsætning til pladejern og støbejern, ikke særligt krævende.
Det betyder også at panden ikke ændre sig over tid, som de andre pandetyper. Det du køber er det du får – i mange år.

Når du steger på rustfristål skal du bruge fedtstof, da din mad ellers vil brænde fast.
Men det bør ikke afholde dig fra at bruge panden, vi har en lille guide til hvordan du undgår maden brænder fast.

Sådan undgår du maden brænder fast

  1. Hæld olie på og varm panden op til høj varme, rigtig høj varme
  2. Tag panden af varmen og lad den stå i 2-3 min
  3. Nu lægger olien sig som et non-stick lag på panden
  4. Sæt panden tilbage på blusset, hæld lidt mere olie på
  5. Læg maden på og vender det efter 30 sek., til det har dannet en stegeskorpe
  6. Skru ned for varmen og gennemsteg maden

 

Hvilke redskaber må jeg bruge på panden?

Pander i rustfristål er som sagt meget robuste. Du behøver derfor ikke at tænke over hvilket materiale dit køkkengrej er lavet af. Stålet gør at du kan bruge redskaber i metal, træ, silikone og plastik.

Hvilke varmkilder virker pander i rustfristål på?

Rustfristål er i sig selv ikke magnetisk, du skal derfor være opmærksom på om panden har en sandwichbund. Her vil der ofte være et magnetisk lag der gør panden virker på induktion.
Der ud over kan pander i rustfristål bruges på alle varmekilder.

Opsummering af pander i rustfristål

  • Robust pande
  • God til høje temperaturer
  • Passer til de fleste varmekilder
  • Tåler opvaskemaskine
Pande i rustfri stål fra De Buyer

Tilbage til toppen

Andre læste også

Grydeguide - Hvilken gryde skal du vælge?
Grydeguide - Hvilken gryde skal du vælge?
Sovsegryder og kasserollerSovsegryden eller kasserollen er køkkenets arbejdshest. Vi bruger dem til at lave klassikere som hollandaisesovs og bechamelsovs, men også til det...
Læs mere
Se vores store udvalg af silikoneforme fra Silikomart
Korrekt vedligeholdelse af silikoneforme
Silikoneforme kan både bruges til at bage og fryse i. Du kan bage alle former for kage og brød i silikoneformen. Du kan også lave de flotteste islagkager med flere forskell...
Læs mere
Mandolinjern
Mandolinjern
Et mandolinjern er et fantastisk køkkenredskab til at få lavet ultra tynde skiver af grøntsager og frugt. Og der findes et hav af forskellige slags mandolinjern. Lige fra d...
Læs mere
Sauterpander - Hvad du skal kigge efter?
Sauterpander - Hvad du skal kigge efter?
Mennesket lagde ud med bagepladen, derpå kom stegepanden. Som årtusinderne gik blev madlavning mere og mere avanceret og det blev nødvendigt at få højere sider på stegepand...
Læs mere