Mandolinjern

Udgivet den 16 Juni 2018

Mandolinjern

Et mandolinjern er et fantastisk køkkenredskab til at få lavet ultra tynde skiver af grøntsager og frugt. Og der findes et hav af forskellige slags mandolinjern. Lige fra de simple japanske mandolinjern, der ikke fylder meget i skuffen til de store franske mandolinjern, som optager noget mere plads.

De simple japanske mandolinjern består af en meget skarp klinge og derudover to ekstra takkede klinger. De sidste to bruger du, hvis du skal lave grøntsagsstænger. Det japanske mandolinjern fylder ikke meget og når du syntes klingen er sløv kan den skiftes ud eller slibes op igen. Dog kræver et japansk mandolinjern en sikker hånd.

Beskyttelsesholderen, som du kan sætte på grøntsagerne er ikke ret stor og kan faktisk kun bruges, når der er et forholdsvis lille stykke tilbage af eksempelvis æblet. Et godt trick er at holde på æblet med håndfladen og lade fingrene stritte i vejret, så fingrespidserne ikke kommer i nærheden af kniven. Så undgår du en tur på skadestuen.

Mange kokke foretrækker det japanske mandolinjern (faktisk var det en kok som anbefalede mig at få det i butikken), men de har også en sikker hånd. Og så øver de sig meget!!! En klar fordel ved det japanske mandolin er også prisen. De er forholdsvis billige.

Det, noget større franske mandolinjern, står på køkkenbordet. Og jeg syntes, det er lidt mere brugervenligt end det japanske mandolinjern. Nogle af de franske mandolinjern har et V-skær, mens andre har et lige skær tværs over mandolinjernet.

Har det et lige skær, skal du være opmærksom på om klingen har små takker. Har klingen det, kan den godt skære tomater i tynde skiver for dig, ellers kan det ikke. Tomatskalden er sejere end den ser ud til. Til nogle af de franske mandolinjern følger der ekstra klinger med, så du både kan lave stænger og kuber af grøntsagerne.

På et mandolinjern med V-klinge kan klingen ikke skiftes eller slibes op igen. Men den når nok heller ikke at blive sløv, eftersom du ikke skærer ned i et skærebræt eller lignende. Bestyttelsesholderen på et fransk mandolinjern er til gengæld rigtig god. Den kan holde større stykker grøntsager eller frugt. Du kan fuldstændig undgå at få fingerene i nærheden af den skarpe klinge. På billedet bruger jeg den så selvfølgelig ikke lige ;-) Jeg skulle lige prøve om jeg kunne uden. 

Så hvis du skal ud og købe et mandolinjern, så vil jeg mene du skal tage følgende med i dine overvejelser:

Hvor stort er dit behov?

Skal du kun lave skiver eller også stænger og kuber?

Hvor sikker er din hånd? Har du brug for beskyttelsesholder?

 

0 kommentar

Titel

Seneste indlæg