Napoleonshat med et twist af æble og kanel!

Napoleonshat med et twist af æble og kanel!

Elsker du ikke Napoleonshatten?
Du får i dag inspiration til at bage en ny lækker variant! Se videoen her.
(se vejledende opskrift allernederst)

"Napoleonshatten er en klassiker, så den skal man ikke røre ved", siger Køkkenfreaks Bager-Ole... Men vi gør det alligevel i dag.

Køkkenfreak er priviligeret over at ha' haft et bager-fagligt DREAM-TEAM på besøg. Det er:

  • Kirsten, ejer af Kondit&dat, selvstændig konditor med bl.a. egen bage-skole.
  • Dennis, landsholdstræner for det danske konditor-landshold


Sammen nørder de med Bager-Ole, der har 40 års erfaring, og tænker ud af boksen for at skabe ny-fortolkning af klassikeren NAPOLEONSHATTEN !

Vi bruger en masse fedt køkkengrej til dagens bageprojekt:

  • Bagemåtte 
    Du kan lave papirstynde småkager! (tjek video)

  Super god fordi du kan lægge vægt i og nemt rulle ud

Du får sprøde småkager fordi luften cirkulerer gennem den perforerede plade.

Så du nemt kan skære igennem kagen. Du har magt over det.

Så Napoleonhatten får den perfekte form.

En skålen der står fast, mens du ælter.

Denne kasserolle har indbygget varmeledende alu.lag, som gør at den reagerer lynhurtigt på komfuret samtidigt med at madvarer i mindre grad har risiko for at brænde på, f.eks. ved sovs, grød og lign. Det er en luksus kasserolle og prisen er derefter.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Vi håber at du får lyst til at skabe din variant af den berømte tørkage!

Nedenstående opskrift er vejledende.
Der er mange processer i det og man kan ændre tusind ting undervejs.
F.eks. kan man lege med hvor syrlig æblekompotten skal være.

Så husk opskriften er vejledende, vi håber bare du også får lyst til eksperimentere/lege i køkkenet.

- - -
INGREDIENSER:
Marcipan-masse:
500 g. marcipan
150 g. flormelis
1 æggehvide

Linse-mørdej:
(lav den dagen i forvejen og opbevar i køleskab)
250 g. mel
150 g. smør
125 g. sukker
1 lille æg
½ tsk. hjortetaksalt
Denne mængde giver dig en del dej.
Det vi siger er: lav denne dej mængde, og bag så nogle projekter i den kommende tid.
Frys resten af dejen ned til en anden god gang.
Tjek evt. Youtube: ”Køkkenfreak specifikt linsedej”.
Ole og jeg har bagt 9 andre projekter, hvor vi bruger denne linsedej!

Æblekompot:
ca. 2 hakkede æbler
1 spsk. sukker
1-2 tsk. kanel
1 tsk. maizena
1 spsk. citronsaft
Desværre kan vi ikke tilbyde eksakt mængde-angivelser her. Æbler varierer i hvor meget væske de frigør. Så tjek video for den færdige konsistens.

FREMGANGSMÅDE:
1) Linse-mørdej. Kom alle ingredienserne i en røreskål og kør det på mellemhastighed på maskinen. Det er en fordel hvis smørret er rum-tempereret før det kommes i skålen.
Når det begynder at samle sig i skålen, så sluk og saml dejen den sidste smule i hånden på bordet.
Det gælder om at dejen bliver æltet mindst muligt.
Læg dejen på køl til senere bagning, helst til næste dag.
Dejen kan også helt fryses ned.

2) Æblekompot, Hak æbler, tilsæt sukker og kanel og evt. lidt vand. Kog op i kasserolle, tilsæt maizena-citron væske og kog igennem så vandet fordamper og så maizena smag forsvinder i det færdige produkt. Mos massen godt sammen og fordel i halvkugle silikone-form med 3 cm. i diameter. Frys ned så det bliver helt fast/hårdt.

3) Ælt marcipanmassen sammen og fordel i halvkugle silikone-form med 4 cm. i diameter.

4) Pres nedfrossen æblekompot ned i midten og læg tyndt lag marcipan øverst. Stil på frys igen.

5) Tag 2 halvkugler og saml til rund kugle. Bag ved ca. 170 grader i ca. 10 min., så det bliver let lysebrunt.

6) udrul mørdej, evt. som Kirsten viser mellem to silikonemåtter. Husk at fryse ned. Udstik småkager af mørdejen i den størrelse du ønsker. Bag ved 180 grader i ca. 10-12 min. Måske lidt længere tid, hvis du bruger Dennis’ trick. Tjek undervejs om småkager bliver lysebrune. Du kan forme små blade af mørdejen og bage disse også.

7) Smelt chokolade og saml marcipan-kugle og småkage ved hjælp af lidt chokolade. Stil på frys så det størkner. Derpå kan du dyppe igen, der er mange måder at gøre det appetitligt på.

8) Anret med småkage-blade som du sætter fast øverst via lidt chokolade. Du kan også lave en stilk af chokolade og sætte på.

Andre læste også

Hvad skal jeres firma-julegaver være i år? 🎁
Hvad skal jeres firma-julegaver være i år? 🎁
Er det vin igen?Vin er dejlig....men det har du/I måske fået hvert år.Denne jul skal være sjov og anderledes både for dig og dine kollegaer!Se 56 sek. video med 3 julegave-...
Læs mere
Bag med Ole, glutenfrit surdejs-knækbrød (og et alm. 😋)
Bag med Ole, glutenfrit surdejs-knækbrød (og et alm. 😋)
Bager-Ole viser dig idag et: "glutenfrit surdejs-knækbrød".Knækbrød er så utrolig nemt!!!...1-2-3 ... mel, vand og kerner blandes sammen og i ovnen. BUM !Det er virkelig så...
Læs mere