Pande guide

Udgivet den 25 April 2018

Pande guide

Pander

Jeg har i min butik valgt at have forskellige stegepander til de forskellige stegeopgaver i et køkken. Jeg syntes ikke der er en type pande som virker perfekt til alle stegeopgaver. Så jeg har valgt både at have pladejernspander, støbejernspander, pander af rustfrit stål, og pander med non-stick belægning. Alle pander er gode til hver sin stegeopgave.

Jernpander

Simple jernpander er fantastiske at stege kød og grøntsager på. De kan tåle den høje varme, så du får lukket kødets overflade og bevarer kødsaften inden i. Dine bøffer og grøntsager bliver stegt og ikke kogt.

Jernpander er ikke nogen ny opfindelse. Franske De Buyer har lavet jernpander siden 1830. Blot pladejern, der er skåret og trykket ud i den rigtige størrelse. Også lige et par håndtag på. Du kan læse mere om De Buyer her: https://www.debuyer.com/en

Sådan får du saftige bøffer og sprøde grøntsager i mange år med din jernpande: 

 1. En jernpande skal "startes op" for at give den en naturlig "slip-let" belægning. Hæld godt med madolie (hvad du end har ved siden af komfuret) på og varm det langsomt op til det ryger. 
 2. Af med olien og du er klar til at stege bøffer og grøntsager. 
 3. Efter brug skal du blot vaske panden af i varmt vand, tøre den godt og smøre den ind i olie igen. Bare et tyndt lag med et stykke køkkenrulle. 
 4. Brug din pande så meget som muligt. Jo mere du bruger en jernpande jo bedre bliver den. Jernpanden begynder at blive god efter en 8-10 ganges brug,  - så hav lidt tålmodighed.

Dette må du aldrig gøre ved din jernpande:
 

 1. Sæbe og opvaskemaskine er forbudt. Den er lavet af jern – så tørster panden olie – ruster den. Sæben vil trænge ind i jernet og gøre at næste gang du steger virker det nærmest som lim på panden.  – Og bakterierne ja de dør næste gang panden bliver godt varm. 
 2. Varm den aldrig hurtigt op. Panden skal kunne følge med varmen. Så start på 1-2 stykker og skru langsomt op.  - Og indrøm det, du har da tid til at vente 5 minutter på, at din pande bliver godt varmt.

Din pande bliver med tiden sort, fedtet og grim!  Det er nu, den er allerbedst. Så pointen er, hvis du vil have en pande, der hersker i dit køkken, der leverer saftige bøffer og sprøde grøntsager, skal du også tjene og behandle den godt.

Du kan se vores jernpander her: https://kokkenfreak.dk/collections/pander/products/de-buyer-pande-svaer-pladejern-forsk-storrelser

 

Støbejernspande

En støbejernspande er som sagt støbt. Smeltet jern hældt i en form. Hos Svenske Skeppshult laves formen af sammenpresset sand. Hver form kan kun bruges en gang. 

Skeppshult brænder derefter rapsolie ind i panden. Så opstartsprocessen med at brænde panden af, som du selv skal gøre med pladejernspanden, er her gjort for dig.
En støbejernspande er en virkelig tung sag. Den vender, du ikke pandekager i luften med. Støbejernspanden er bedre til at fordele og holde på varmen end pladejernspanden. 
Den er dog også væsentligt længere tid om at blive varmet op. Selvom du har induktionskomfur betyder det, at panden reagerer omtrent ligeså langsomt som en Mærsk olietanker, der vender. Til gengæld har du nok en pande for livet. Skeppshult giver 25 års garanti på selve jernet. Du kan læse og se flere af skeppshult produkter her: http://www.skeppshult.com

Hvis det skulle ske, at et familiemedlem kommer til at vaske panden med sæbe, så kan den reddes. Fyld støbejernspanden godt op med salt og vand. Varm panden godt op i 15 minutter. Saltet vil trække sæben ud af panden. Derefter ”brænder” du panden af igen med olie. 

Pander med non-stick belægning

Er pander med non-stick belægning virkelig fandens opfindelse eller?
En del af vores kunder er trætte af deres pander med non-stick belægning. Flere oplever, at deres non-stick pander hurtigt bliver skæve, og non-stick belægningen går i stykker og skræller af.  
Da jeg startede min butik var jeg selv af den opfattelse af non-stick pander var fandens opfindelse. Helt klart noget pande producenter havde opfundet bare for at sælge flere pander. Men efter et besøg på De Buyers fabrik i Frankrig i 2016 gik det op for mig, at jeg i årevis "bare" havde brugt panden forkert. Og nok også haft for høje forventninger til, hvor længe den kunne holde.

De Buyer, som jo også laver non-stick pander, fortalte meget ærligt, at en non-stick pande ligegyldigt mærke – herunder inklusiv deres egne pander – ja de holder mellem 1-3 år. Det er IKKE en pande for livet. 
Non-stick pander er lavet til at tilberede mad på, ved lav eller mellem varme. Såsom fisk, æggekage eller til at genopvarme mad på. 

De er slet ikke lavet til stege kød eller grøntsager på ved høj varme. Jeg ved godt, der er mange reklamer, som viser, hvordan du steger kød på en non-stick pande uden fedtstof og hvor maden bare glider af panden bagefter. 

Bevares du kan sagtens stege bøffer på din non-stick pande, men du skal bare vide, at på den ”lange/korte” bane kan panden ikke tåle den høje varme. Non-stick belægningen begynder at gå i stykker. Og så er det, du begynder at spise non-stick belægning.
 
En non-stick pande er som regel lavet af aluminium med en coating på. Denne coating eller non-stick belægningen kan enten være ”malet på” eller sprayet på. Den type non-stick pander, hvor belægningen er sprayet på, er belægningen hæftet bedre fast. De holder længere end de pander hvor belægningen er malet på. På De Buyer non-stick pander af serien Choc er non-stick belægningen malet på. Dem kan du se her: https://kokkenfreak.dk/collections/pander/products/de-buyer-aluminiums-pande-forsk-storrelser-1

En non-stick pande hvor belægningen er sprayet på er De Buyers serie Choc Extreme. Den finder du her: https://kokkenfreak.dk/collections/pander/products/de-buyer-non-stick-pande
 Også De Buyers nye serie med træhåndtag er belægningen sprayet på- den finder du her: https://kokkenfreak.dk/collections/pander/products/de-buyer-non-stick-pande-m-traehandtag
Igen ligesom med jernpanden - varm non-stick panden langsomt op. Boost knappen på induktionskomfuret er til gengæld fandens opfindelse, hvis du, som jeg, vil have dit køkkengrej til at holde længe. 

Og opvaskemaskine, jaa - non-stick panden kan godt tåle det, med det slider på non-stick belægningen. Og igen forkorter det pandens levetid.

Jeg har en jernpande og en støbejernspande til mine bøffer og en non-stick pande til min æggekage og kartoffelrösti. 


Pande af rustfrit stål

Pander af rustfrit stål er meget nemme af vedligeholde og rengøre:

 1.        De tåler opvaskemaskine 
 2.        Det tåler sæbe 
 3.        Og metalredskaber
 4.        Høj varme
 5.        De kan holde til forskellige kokkes kokkerering med til tider hurtig opvarmning 


En svaghed er dog, at en rustfri stål pande bliver hverken værre eller bedre med tiden. Du vil altid skulle bruge godt med fedtstof på panden ellers hænger frikadeller virkelig fast. 

For at undgå at maden hænger fast på en pande af rustfrit stål, skal du gøre følgende:

 1. Hæld olie på og varm panden op til høj varme - virkelig høj varme.
 2. Tag panden af varmen og lad den stå i 2-3 min.
 3. Nu lægger olien sig ligesom et ekstra non-stick lag på panden.
 4. Sæt panden på blusset igen, hæld lidt mere olie på.
 5. Så lægger du kødet på og vender det efter 30 sek., når det har dannet en stegeskårpe.
 6. skru ned for varmen og gennemsteg kødet.
Til min egen store overraskelse, så er panden ikke besværlig at rengøre bagefter. Jeg havde faktisk forventet at den første gang olie var brændt fast, men det var ikke tilfældet.


Panden kan godt tåle hurtig opvarmning, men generelt vil jeg ikke anbefale det. Det er hårdt for køkkengrejet og hvis din rustfri stål pande er af mindre god kvalitet, så vil den blive skæv. 

Rustfrit stål i sig selv er et dårligt materiale til at varme lede. En pande bestående kun af rustfrit stål er med andre ord en elendig pande.  For at en rustfristål pande skal fungere godt, skal der i bunden være indlagt aluminium. Gerne et tykt lag, som sikre en god varmefordeling over hele pandens bund.

Aluminium er efter kobber, det bedste materiale til at fordele varmen. Er der ikke aluminium indlagt i bunden af panden, ja så er den ikke ret god. 

Så hvis du skal købe en pande af rustfrit stål, så kig efter om, der er aluminium indlagt i bunden af panden og hvor tykt et lag, producenten har lavet.

Du kan se vores pande i rustfritstål her: https://kokkenfreak.dk/collections/pander/products/de-buyer-pande-rustfrit-stal

Nu håber jeg du er nogenlunde klædt på til at vælge den rigtige pande. Ellers ring til mig på 60922025, så uddyber jeg gerne.

0 kommentar

Titel

Seneste indlæg