
Morter
Morter
De bedste mortere er lavet af marmor. Et hårdt, rent og ikke porøst materiale, hvilket vil gøre det hvidløg, du knuser til din pesto ikke genopstår næste gang, du maler krydderier til for eksempel en lækker kage.
Indersiden af en morter bør være ru/mat for at øge modstanden, når du knuser krydderier.
Et godt alternativ til marmor er en morter i granit. Dette er også et hårdt og rent materiale. Din morter skal gerne kunne holde til noget pres og stå stabilt på bordet.
Når du bruger en morter, skal du først presse ned på krydderierne med støderen for at åbne krydderierne. Derefter skal du arbejde støderen rundt i en cirkulær bevægelse, så du maler krydderierne eller frøene op i mod væggen på morteren.
Morteren bør ikke være mere end halvt fyldt, når du bruger den ellers vil den flyde over, når du maler krydderierne. Din morter skal gerne være godt tung, så den kan modstå presset fra malingen af krydderierne og så skal støderen ligge godt i hånden. Din morter og din stødere skal helst være af samme materiale for et sikre et jævnt pres og maling af krydderierne. Altså marmor med marmor og granit med granit.